Vardagsbröd

Serverar: 24 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Detta bröd tycker jag är så gott när det är nybakat. Om man vill, kan man göra bröden mindre och använda till kuvertbröd eller till buffé.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 msk smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • ½ dl socker
  • 1 tsk grovmald kardemumma
  • 1 ägg
  • Ca 13 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke och lägg i smöret.
    2. Värm mjölken till 37 grader och häll den i bunken. Rör om tills jästen har lösts upp.
    3. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg samt 8 dl av vetemjölet. Arbeta degen jämn och tillsätt resten av mjölet efter hand. Arbeta inte degen hårt, den ska bara bli blandad.
    4. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
    5. Ta upp degen på mjölat bakbord, tillsätt mer mjöl om det behövs. Kavla ut den till 30 x 40 cm storlek. Sporra ut 5 x 10 cm stora bitar.
    6. Lägg bitarna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa i ytterligare 20 minuter.
    7. Nagga med brödnagg och grädda i 225 grader, 10 -12 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben