Detta bröd tycker jag är så gott när det är nybakat. Om man vill, kan man göra bröden mindre och använda till kuvertbröd eller till buffé.
Ingredienser
50 g jäst
1 msk smör eller margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt
½ dl socker
1 tsk grovmald kardemumma
1 ägg
Ca 13 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke och lägg i smöret.
- Värm mjölken till 37 grader och häll den i bunken. Rör om tills jästen har lösts upp.
- Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg samt 8 dl av vetemjölet.
Arbeta degen jämn och tillsätt resten av mjölet efter hand.
Arbeta inte degen hårt, den ska bara bli blandad.
- Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord, tillsätt mer mjöl om det behövs. Kavla ut den till 30 x 40 cm storlek.
Sporra ut 5 x 10 cm stora bitar.
- Lägg bitarna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa i ytterligare 20 minuter.
- Nagga med brödnagg och grädda i 225 grader, 10 -12 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
Liknande recept
Kommentarer (0)