Rosmarin- och olivfocaccia

Serverar: 9 portioner

Detta Italieninspirerade olivbröd, som är lätt att bryta vid bordet, är gott att servera till soppor eller till fikat.

Ingredienser

  • 8 dl vetemjöl
  • 7 g torrjäst
  • 1½ tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 msk hackad färsk rosmarin
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 6½ msk olivolja + olja till formen
  • 125 g kärnfria svarta oliver, hackade
  • Instruktioner

    1. Lägg mjöl, jäst, socker, salt, rosmarin, vinäger och 3 msk olja i en hushållsassistent och blanda väl. Tillsätt 4½ dl varmt vatten (cirka 45 grader). Blanda till en klibbig deg.
    2. Lägg degen i en oljad skål och blanda ner oliverna. Låt jäsa på varm plats till dubbel storlek, 45-60 minuter.
    3. Smörj in en fyrkantig form som är ca 20x20 cm med olivolja. Tryck ut degen i formen och ringla över resten av oljan. Låt jäsa 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 200 grader. Skär ett rutmönster i degen med en vass kniv. Grädda 25 minuter tills gyllene. Servera brödet varmt eller rumstempererat.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben