Rotsakssoppa med ostklimp

Var inte en fegis - våga prova klimpen! Det är den som gör soppan och hemma hos oss äter vi klimp med soppa! Vill man ha en finare soppa kan man skära grönsakerna i bitar.

Ingredienser

  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 2 potatisar
  • 1 liten bit rotselleri
  • 1 gul lök eller 1 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 7,5-10 dl vatten
  • 1½-2 grönsaksbuljongstärningar
  • 2 tomater
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Valfria örtkryddor
  • Ostklimp
  • 2 ägg
  • 3 msk mjölk
  • 2 dl vete- eller dinkelmjöl
  • 1 dl riven lagrad ost
  • Salt
  • 1 liter vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • Instruktioner

    1. Riv rotsakerna grovt på rivjärn eller i matberedare. Skålla, skala och finhacka tomaterna. Hacka löken. Fräs allt utom tomaterna tillsammans med vitlök i en gryta. Slå över vatten och tillsätt buljong. Låt koka ca 5-10 min. Gör under tiden klimpen. Blanda alla ingredienserna till klimpen utom osten i en skål. Rör med gaffel tills smeten blir smidig och klumpfri. Smeten ska kännas elastisk, då är det rätt konsistens. Rör i osten och smaka av med salt. Det ska bli en ganska salt smet.
    2. Koka upp en stor kastrull med 1 l vatten och köttbuljongtärning. Klicka i klimpsmeten med tesked. Efter en liten stund får man röra med sked i botten för klimpen brukar fastna. När den flyter upp till ytan är den klar.
    3. Häll i klimpen i ett durkslag och lägg i soppan tillsammans med de hackade tomaterna. Njut!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben