Lagga gärna soppan i förväg. Den rustika soppan kan förvandlas till elegant soppa på ett enkelt sätt: Mixa den färdiga soppan i matberedare och tillsätt en liten skvätt vitt vin och grädde.
Ingredienser
1 gul lök
2 stora morötter
1 bit rotselleri (100 g)
3 potatisar ( kan bytas ut mot en söt potatis)
1 bit purjolök (ca 15 cm) eller 2-3 salladslökar
1-2 stora endiver
1 syrligt äpple
2 msk olivolja
2 höns buljongtärningar
Ca 1 l vatten
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 msk fin strimlad persilja
Servering
Rostat bröd
Instruktioner
- Skala och hacka löken. Skal morötter, rotselleri och potatis och skär dem i mindre bitar. Snitta, skölj och strimla purjolöken. Ansa och strimla endiven.Skala och kärna ur och skär äpplet i tunna skivor.
- Frös löken och morötterna mjuka i oljan ca 3 min utan att de tar färg. Tillsätt rotsellerin, purjolöken och endiven, smula ner buljongtärningarna och fräs ca 3 min under omrörning utan att det tar färg. Späd med hälften av vattnet, lägg i potatisen och äpplet och koka tills allt är mjukt, ca 25 min.
- Ta upp ca 1/4 del av grönsakerna och mosa dem med en gaffel. Rör det mosade tillbaka i soppan.Späd med resten av vattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
- Fördela soppan i soppskålar. Strö över persiljan. Servera med bröd.
Liknande recept
Kommentarer (0)