Saffrans- och apelsinkaka

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 1 timme 20 minuter

En god och saftig kaka till jul.

Ingredienser

  • 250 g smör eller margarin, rumstempererat
  • 2 ½ dl strösocker
  • 4 ägg, rumstempererade
  • ½ g saffran
  • 2 msk konjak, whisky eller favoritlikören
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl syltade, hackade apelsinskal
  • 1 sockerbit
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång form som rymmer 2 l.
    2. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget. Rör smeten slät mellan varje ägg. Häll i alkoholen.
    3. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i en mortel. Blanda bakpulver och saffran i mjölet och vänd ner det i smeten. Vänd ner apelsinskalen. Rör inte för mycket, bara så att det blandar sig. Fördela smeten i formen och släta till ytan.
    4. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 60-70 minuter. Låt kakan stå en stund innan den lossas och stjälps upp för att kallna på galler.
    5. Ät och njut!

    Liknande recept

    5
    1 h 20 min
    10
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben