Saffranssoppa med fisk och skaldjur..

Serverar: 4 portioner

Tid: 50 minuter

god. lätt att göra, mättande

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 fänkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 morötter
  • lite olivolja
  • 1 påse saffran , ½ g
  • 1 - 2 msk tomatpuré
  • 2 dl passerade tomater
  • 1 fiskbuljongtärning eller 1 msk fiskfond
  • (ev 2 dl torrt vitt vin)
  • 5 dl vatten
  • 3 msk koncentrerad apelsinjuice
  • 1 lagerblad
  • (ev ½ msk hackad färsk chili eller 1 - 2 tsk torkad chilipulver)
  • 400 g fryst fisk (eller krabba och musslor)
  • 400 g skalade räkor
  • 100 g sockerärter
  • 100 g strimlad purjolök
  • grovhackade örter t ex persilja eller dill
  • 1 msk olja för stekning
  • Salt
  • peppar
  • Instruktioner

    1. Salt och peppar efter behag A Ta fram fisken och låt den ½ tina. B Skala grönsakerna och grovhacka vitlök och lök, slanta morötterna, strimla fänkålen och stek dem i olivolja till de börja mjukna. C ta bort skaftet och tråden i sockerärtorna och skiva dem snett i stora bitar, skala räkorna, strimla purjon och ställ åt sidan. D Blanda saffran och tomatpuré och häll i stekpannan med grönsakerna, låt fräsa någon minut. E Tillsätt passerade tomater, buljong eller fond, ev vin, vatten, apelsinkonc, lagerblad, ev chili, salt och peppar efter behag och låt sjuda ca 30 min. F Skär den ½ tinade fisken i stora bitar och lägg ner dem i grytan och låt sjuda i 5-10 minuter till fisken är nästan färdig.
    2. G Tillsätt sockerärter, strimlad purjolök, örter, låt sjuda 2 min. (längre tid ger sega räkor!) Servera soppan med ett gott bröd och ost, bubbelvatten med citron i eller ett mousserande vin Törley (finns på systemet, ca 50 kr) Vin och chili har jag skrivit ev på eftersom alla inte vill ha dem i maten. Vill du bara ha skaldjur och inte fisken så öka på med räkor och ta krabba och musslor istället för fisken. Lycka till..

    Liknande recept

    4.7
    50 min
    2-3
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben