Sandras tekakor

Receptet fick jag av min svärmor för länge sedan, ett klassiskt saftigt bröd med havregryn och vetekli.

Ingredienser

  • 5 dl havregryn
  • 1 l mjölk
  • 1 näve vetekli
  • 3 dl strösocker
  • 300 g smält smör eller margarin
  • 2 paket jäst
  • 1,3 kg vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • Instruktioner

    1. Blanda mjölk, havregryn och vetekli i en bunke. Låt svälla ett par timmar eller över natten - jag brukar ljumma mjölken lite för att få ner tiden lite.
    2. Smält smöret och låt det svalna medan du börjar med degen.
    3. Lägg jästen (ej torrjäst) i en matberedare/bunke. Tillsätt socker och salt och låt jästen smälta.
    4. Blanda med havregrynsblandningen. Tillsätt smör och blanda. Tillsätt vetemjölet och knåda till en smidig, lite lös deg.
    5. Baka ut till kakor - eller tryck ut på en bakplåt - 1½ cm tjocklek. Nagga och jäs i 2 timmar på plåten.
    6. Grädda i 225 grader 10-15 minuter.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    30
    34

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben