Sejgratäng med ljuvlig sås.
Oj så gott detta var. En suverän rätt med underbar ansjovis sås till. Man blir sådär härligt mätt! Kan tänka mig att nästa gång byta ut chilin mot ingefära eller pepparrot. Servera gröna ärtor till, passar bra! Ogillar du att sejen blir sådär gråbrun som den blir ibland, så kan du byta ut den mot någon annan vit fisk. Vill du göra mer av denna suveräna sås, se till att inte snåla med ansjovisen, det är den som gör hela såsen.
Ingredienser
Gratäng
500 g sej (tinad ifall fryst innan)
½ - 1 finhackad röd chili
2-3 pressade vitlöksklyftor
100 g champinjoner, skivade
1 dm purjolök, skivad
1 rödlök, finhackad
½ dl finhackad dill
3/4 dl olivolja
1 msk pressad citron
Salt
Vitpeppar
Sås
2 msk flytande margarin
2 msk vetemjöl
4-5 dl mjölk
1 liten burk ansjovis(55 g)+ spadet
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad gräslök
Örtsalt
Vitpeppar
12-20 fina färskpotatisar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär sejen i 2 cm breda skivor, placera ut skivorna i en smord ugnssäker form. Blanda resten av ingredienserna till gratängen i en bunke och rör om. Bred ut över fisken och stek i ugnen i 15-25 minuter.
- Koka potatisen i saltat vatten under tiden.
- När det återstår 5 minuter kvar på fisken, gör såsen. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt sedan vetemjöl. Rör om och späd med mjölk. Mosa ansjovisen och tillsätt tillsammans med spadet. Tillsätt dill, gräslök och salt och peppar, smaka av. Låt såsen bara bli varm innan du serverar den. (Låter du såsen koka länge innan du serverar den kommer den att bli väldigt tjock och måste då spädas, dvs den goda smaken försvinner)
- Servera gratängen med den goda varma såsen bredvid, kokt potatis och gärna både sallad och ärtor.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Lagade denna med torsk/kolja idag fungerade fin fint!
Gott! Men nästa gång utesluter jag vitlöken. Tog bara en klyfta men tyckte ändå att vitlökssmaken tog över. Annars mycket gott :)