Semifreddo med kolasås

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Det här är en efterrätt som är beroendeframkallande, galet gott!

Ingredienser

  • Nötblanding
  • 2 dl pecannötter
  • 1 dl valnötter
  • 1 msk smör
  • ½ dl socker
  • Glassmet
  • 2 msk strösocker
  • 2 äggvitor
  • 2 äggulor
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 2 msk Amarettolikör
  • Kolasås
  • 2 msk smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kakao
  • 1 krm salt
  • 1 dl sirap
  • 1 dl socker
  • 2 dl mellangrädde
  • Instruktioner

    1. Nötblandingen: Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme, rör om så att de blir jämt rostade. Det kan vara svårt att se när de är klara eftersom de har skal, men den underbara lukten av rostade nötter brukar vara en bra ledtråd. Klicka ner smöret. Strö över sockret i omgångar och stek tills det smält och blivit gyllenbrunt. Häll ut nötblandingen på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka nötblandningen i mindre bitar.
    2. Glassmet: Vispa äggvitor och 1 msk strösocker till ett vitt skum. Vispa äggulor och 1msk strösocker fluffigt. Vispa grädden fluffig. Vänd försiktigt ihop äggsmet med grädden, vänd i vitorna. Vänd ner 2/3 av nötterna i smeten och spara resten till garnering. Täck insidan på en 2 liters form med glaspack. (Jag brukar använda ett Bigpack 2 liters glasspaket.) Häll i glassmeten, toppa med lite av nötterna och frys i minst 3-4 timmar.
    3. Låt den gärna vila lite i kylen innan den serveras så att den är krämig snarare än stenhård. Garnera med resten av nötterna.
    4. Kolasåsen: Häll grädde, socker, sirap, salt och kakao i en kastrull. Koka upp och rör hela tiden i ca 5 minuter. Tag såsen från plattan och rör i vaniljsocker och smör. Låt svalna åtminstone en stund så konsistensen blir den rätta.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Kristyr 18 januari 2011

    Måste man ha kolasåsen på? Jag är inget stort fan av kola.:D

    Godismona 18 januari 2011

    Hej Kristyr! Nej absolut inte, valfritt självklart! När jag bjöd på det så var det inte alla som tog kolasås på.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben