Semlor med egen mandelmassa

Serverar: 12 portioner

Tid: 2 timmar

Nu är det tid för semlor, och om jag ska vara ärlig, tycker jag inte om köpta. Man vet aldrig vad de innehåller, tex har jag hört att många fabriksbakade semlor har inte mandelmassa som är gjord på mandlar, utan aprikoskärnor istället plus att det är väldigt mycket grädde och socker i dom. Så jag bakar mina egna semmelbullar på fullkornsmjöl och gör min egna mandelmassa, på riktiga mandlar. Supergott och väldigt enkelt!

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 1/3 dl Kesella
  • 2 krm salt
  • 1 ½ tsk kardemumma
  • 3/4 dl socker
  • 7-8 dl fullkornsvetemjöl
  • 1 uppvispat ägg
  • Mandelmassa
  • Ca 200 g mandel
  • Ca 200 g florsocker
  • Lite vatten
  • Instruktioner

    1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme (37 grader). Smula jästen i en bunke och häll över smöret och mjölken. Blanda tills jästen har löst sej. Tillsätt sedan Kesella, salt, kardemumma, socker och nästan allt mjöl. Knåda degen kraftigt tills den blir smidig. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
    2. Sätt ugnen på 250 grader.
    3. Arbeta degen på ett mjölat bakbord och baka ut bullar i valfri storlek. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt de jäsa under bakduk i 20 min. Pensla bullarna med ägget. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-7 min. Låt de svala en stund innan du skär av locket och lägger på grädde och mandelmassan.
    4. Toppa med lite florsocker.
    5. Mandelmassa: Skålla och mal mandel. Blanda sedan med florsocker och vatten till lämplig konsistens.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    18-24

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Fettisdagen
    Förr åt man bara semlor en dag på året, nu för tiden äter vi semlor...

    Den farliga maten
    Matproducenter har under ett antal decennier använt tillsatser i sina...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben