Senapsgriljerad jullax med äpple- och kålsallad

Serverar: 4 portioner

KLASSIKER

Ingredienser

  • 2.5 kg färsk lax av mittbit
  • 1 msk salt
  • 0.5 msk socker
  • vitpeppar från kvarn
  • Senapsblandning
  • 0.5 msk veteströbröd
  • 2 msk farinsocker
  • 1 msk japansk soja
  • 2 st äggulor
  • 1 bunt dill , finskuren
  • 0.5 tsk nejlika , malen
  • 0.5 tsk ingefära , malen
  • 1 msk pepparrot , riven
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk Slottssenap
  • Äpple- och kålsallad
  • 3 st äpplen
  • 0.5 st vitkålshuvud
  • 2 msk kokta korinter
  • 2 msk rödlök
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk honung , flytande
  • salt
  • peppar
  • Instruktioner

    1. 1. Lägg laxen i en smord eldfast form eller ugnsplåt, strö på salt, socker och peppar och låt stå i kyl cirka 3 timmar att rimma.
    2. 2. Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienser till senapsblandningen och pensla över fisken. Baka sedan fisken i ugn cirka 20-25 minuter. Laxen kan gärna få vara lite rosa i mitten, det gör den bara godare och saftigare.
    3. 3. Äpple- och kålsallad: Blanda vinäger, olivolja, honung, salt och peppar i en stor skål. Strimla vitkålen och hacka korintern. Skala och kärna ur äpplena och skiva tunt. Skala och hacka löken och strimla. Rör ner allt i skålen och låt vila i cirka 30 minuter.
    4. 4. Ta ur fisken och servera med salladen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben