Sjötunga Walewska

Serverar: 4 portioner

Fick detta på kompisens bröllop. Hennes mamma hade själv tillagat den och det var gott vill jag lova. Hon hade hämtat receptet på Svensk Smak men kryddat lite efter egen smak.

Ingredienser

  • 600 g sjötungsfilé
  • 2 tsk citronsaft
  • 1½ dl torrt vitt vin
  • 1½ dl stark fiskbuljong
  • 1 msk smör
  • 1 msk mjöl
  • 4-5 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 1-2 msk smör
  • Salt
  • Cayennepeppar
  • Tillbehör och garnityr
  • Pommes Duchesse (spritsat potatismos, se recept nedan)
  • 4 lättkokta champinjonhattar
  • 4 tryffelskivor
  • 4 bitar hummer (stjärt och klor)
  • Pommes Duchesse
  • 12 medelstora potatisar av mjölig sort
  • 2-3 msk smör
  • 2 äggulor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Börja med pommes duchessen: Koka potatisen och slå av vattnet, mosa eller pressa den. Blanda och arbeta in smör, äggulor och kryddor. Fyll moset i en stor spritspåse med krusad spets. Spritsa moset runt kanten av ett ugnssäkert stort fat. Gärna av silver. Det har väl alla! Spritsa moset medan det är varmt, det går lättast då.
    2. Lägg sjötungsfiléerna dubbelvikta i en smord låg, vid panna. Fyll på med citronsaft, vin och fiskbuljong. Täck med lock eller folie och sjud mycket sakta i 5-6 minuter beroende på filéernas storlek.
    3. Sätt ugnen på grill 300 grader. Förgratinera det spritsade potatismoset så det får lite färg, alltså inte helt färdigt. Lägg upp fisken på ett fat, låt dem rinna av och håll dem varma under folie eller dylikt.
    4. Koka ihop spadet från fiskkoket till hälften. Krossa hummerskalen i en mortel och låt koka med i fiskspadet när det kokar ihop. Använd en rymlig kastrull och koka på högsta värme, sila av spadet.
    5. Blanda under tiden 1 msk mjukt smör med 1 msk mjöl till en jämn smet (på köksfranska burre manié). Klicka i smeten i spadet under vispning samt späd med 3-4 dl av grädden.
    6. Koka ganska kraftigt under vispning till en ganska tjock sås. Vispa upp resten av grädden. Tag såskastrullen av värmen och vispa i äggulan och 1-2 msk smör. Smaka av med salt, citronsaft och en doft av cayennepeppar.
    7. Vänd slutligen ner den vispade grädden i såsen. Lägg de avrunna filéerna i mitten på fatet med potatismoset och häll över såsen. Ställ in det hela i ugnen under ständig uppsikt tills såsen och pommes duchessen får fin färg. Garnera med hummerbitar, lättkokta champinjonhattar samt tryffelskivor!
    8. Servera omedelbart.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    ninnifia@gmail.com 29 december 2009

    denna kanske?

    Relaterade Artiklar

    Klassiska rätter och deras namn
    Den klassiska restaurangmaten är en del av vår historia. I Sverige...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben