Skaldjurspaj

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 timme

En skaldjurspaj som kan avnjutas ljummen eller kall.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 150 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk iskallt vatten
  • (eller 1 färdig rund smördeg)
  • Fyllning
  • 200 g skalade räkor
  • 200 g musslor
  • 1 dl purjolök
  • 2 msk dill
  • 2 msk persilja
  • 2 msk gräslök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ liten chilifrukt
  • 2 torkade inlagda tomater
  • Matfett till stekning
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl riven lagrad grevéost
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • Instruktioner

    1. Lägg smördegen i formen eller gör en pajdeg enligt recept. Förgrädda 15 minuter i 250 grader.
    2. Låt vattnet rinna av från musslor och räkor. Fräs grönsakerna lätt i lite matfett, tillsätt vin och låt det koka in i grönsakerna.
    3. Fördela grönsakerna i botten på pajskalet. Lägg riven lagrad ost över och till sist räkor och musslor.
    4. Blanda ägg och grädde i en bunke och häll försiktigt ner i pajskalet.
    5. Grädda pajen i ugn 200 grader i ca 45 minuter.
    6. Pajdeg: Blanda snabbt ihop smör och mjöl. Tillsätt kallt vatten och blanda lite till. Degen ska bearbetas så lite som möjligt. Låt degen vila minst en timma i kylen.
    7. Kavla ut degen tills den är 3 mm tunn och täck botten och kanter i en form med ca 23 cm i diameter. Tryck till degen mot kanterna så att den fäster.Förgrädda skalet ca 10 min i 200 grader

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Pajdeg
    Paj är en av våra mest älskade maträtter. En paj är en smart rätt som...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben