En magrare variant på Janssons, innehåller 240 kcal/portion.
Ingredienser
1 kg potatis av mjölig sort
4 tsk smör eller margarin
Matfett till formen
2 tsk rapsolja
2 gula lökar
45 g ansjovisfiléer
Grovmalen svartpeppar
2½ dl lättmjölk
1 1/4 dl kaffegrädde
2 msk ströbröd
1 msk finhackad, färsk gräslök
Instruktioner
- Värm ugnen till 200 grader. Smörj en ugnsfast form med matfett. Strimla potatisen fint, ca ½ cm tjocka och 5 cm långa. Lägg potatisen i en rostfri bunke och häll över kokande vatten, låt stå i 10 minuter. Slå av vattnet och torka potatisen på hushållspapper.
- Hetta under tiden upp matfett och olja i en stekpanna. Skala och skiva löken fint och fräs den mjuk under omrörning. Låt ansjovisfiléerna rinna av i en sil.
- Lägg 1/3 av potatisen i formen. Strö över hälften av löken och ansjovisen. Krydda blandningen med grovmalen svartpeppar. Fortsätt att varva potatis, lök, ansjovis och peppar. Avsluta med ett lager potatis. Häll mjölk och grädde i en kastrull och värm till kokpunkten. Häll blandningen över potatisen. Strö över ströbrödet.
- Täck formen med aluminiumfolie och grädda 20-30 minuter i ugnen. Ta av foliet och grädda ytterligare 15-20 minuter eller tills potatisen känns mjuk. Strö finhackad gräslök över och servera genast.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Potatisgratäng
Potatis är basen i många av våra mest svenska rätter. Trots att potati...
Julmat i världen
Nu är det snart dags för jul och det kan väl vara extra skoj att få re...
Julbord för födoämnesallergiker
Det finns flera olika typer av allergier och livsmedelsöverkänslighete...