Smal Janssons frestelse

Serverar: 6 portioner

En magrare variant på Janssons, innehåller 240 kcal/portion.

Ingredienser

  • 1 kg potatis av mjölig sort
  • 4 tsk smör eller margarin
  • Matfett till formen
  • 2 tsk rapsolja
  • 2 gula lökar
  • 45 g ansjovisfiléer
  • Grovmalen svartpeppar
  • 2½ dl lättmjölk
  • 1 1/4 dl kaffegrädde
  • 2 msk ströbröd
  • 1 msk finhackad, färsk gräslök
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 200 grader. Smörj en ugnsfast form med matfett. Strimla potatisen fint, ca ½ cm tjocka och 5 cm långa. Lägg potatisen i en rostfri bunke och häll över kokande vatten, låt stå i 10 minuter. Slå av vattnet och torka potatisen på hushållspapper.
    2. Hetta under tiden upp matfett och olja i en stekpanna. Skala och skiva löken fint och fräs den mjuk under omrörning. Låt ansjovisfiléerna rinna av i en sil.
    3. Lägg 1/3 av potatisen i formen. Strö över hälften av löken och ansjovisen. Krydda blandningen med grovmalen svartpeppar. Fortsätt att varva potatis, lök, ansjovis och peppar. Avsluta med ett lager potatis. Häll mjölk och grädde i en kastrull och värm till kokpunkten. Häll blandningen över potatisen. Strö över ströbrödet.
    4. Täck formen med aluminiumfolie och grädda 20-30 minuter i ugnen. Ta av foliet och grädda ytterligare 15-20 minuter eller tills potatisen känns mjuk. Strö finhackad gräslök över och servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Potatisgratäng
    Potatis är basen i många av våra mest svenska rätter. Trots att potati...

    Julmat i världen
    Nu är det snart dags för jul och det kan väl vara extra skoj att få re...

    Julbord för födoämnesallergiker
    Det finns flera olika typer av allergier och livsmedelsöverkänslighete...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben