Smörbrynt lax med purjolöksfantasi på ört och smörslungad potatis

Serverar: 4 portioner

Tid: 30 minuter

Att en bit lax som kryddas med salt och peppar och steks i lite smör kan bli så himmelskt god! Garnityret gör också sitt till att den här festliga rätten går hem hos de flesta. Köp färsk laxfilé och be att få skinnet borttaget.

Ingredienser

  • 4 bitar lax a 150 g styck
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 6-8 medelstora potatisar av fast sort
  • 2-3 msk smör
  • 2 msk hackad dill
  • 2 msk hackad gräslök
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 medelstor purjolök
  • 1 dl mycket finstrimlad morot
  • 4 salladslökar
  • 2 msk smör
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • Salt
  • Nymald vitpeppar
  • 1 dl Grekisk yoghurt
  • 1 tsk flytande honung
  • Instruktioner

    1. Skala och dela potatisen i halvor, koka den i lätt saltat vatten. Häll av den och låt den ånga av och svalna en stund.
    2. Strimla purjolöken och skär salladslöken i tunna skivor, stek löken, timjan och morötter mjuka och lätt bruna, krydda med salt och peppar.
    3. Lägg ner smör i potatisgrytan, när det smält blandas de hackade örterna ner, rör om försiktigt, håll varmt.
    4. Krydda laxbitarna och stek dem hastigt i smör i så het panna som smöret tillåter utan att det blir så varmt att smöret bränns. Det är mycket viktigt att fisken inte översteks, det är bättre att det finns en liten rå kärna inuti fisken än att den blir torr.
    5. Blanda yoghurt och honung.
    6. Lägg upp den smörsvängda potatisen direkt på tallrikar, en laxbit läggs ovanpå potatisarna och toppas med den stekta löken. Ringla honungsblandad yoghurt runt om och servera genast.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben