Smördegsfras med lök, sardell och oliv

Serverar: 4 portioner

Tid: 20 minuter

Smördeg med gott på och en vända i ugnen. Njut som förrätt eller vickning. Från ICA-Kuriren nr 14/10.

Ingredienser

  • 2 ½ gula lökar, grovhackade
  • Olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk socker
  • Nymald svartpeppar, ca 5 vrid med pepparkvarnen
  • 3 nypor flingsalt
  • 3 plattor smördeg, tinade
  • 1 ägg, lätt vispat
  • Ca 50 raka sardeller, hackade
  • 10 svarta oliver, hackade
  • Färsk timjan (eller torkad)
  • Instruktioner

    1. Fräs löken i oljan tills den mjuknar. Tillsätt vinäger, socker, peppar och salt. Bryn lätt så att löken blir karamelliserad.
    2. Pensla 2 av smördegsplattorna med ägg. Skär den tredje i remsor, ca 1 cm, som placeras utmed kanterna på de andra. Pensla även remsorna. Förgrädda i 175 grader ca 3 minuter. Ta ut dem. Platta till bottnarna om de höjt sig för mycket.
    3. Fördela lök, sardeller och oliver ovanpå. Strö över repad timjan. Grädda allt i 225 grader ca 10 minuter tills rätten fått fin färg.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben