Solgul risotto med ugnsrostade tomater

Serverar: 4 portioner

Krämig och vacker risotto som serveras med smakrika tomater, serranoskinka och rostade pinjenötter.

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 1 stjälkselleri
  • 2 msk + 2 msk olivolja
  • 4 dl arborioris
  • 9-10 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 msk rumsvarmt smör
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 krm + ½ tsk salt
  • 1 krm + 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250 g körsbärstomater
  • 70 g babyspenat (1 påse)
  • Ugnsrostade tomater
  • 300 g fasta små tomater tex Aranca och Orange
  • ½ tsk socker
  • ½ tsk flingsalt
  • 1 ½ msk olivolja
  • Rivet skal av ½ citron
  • 1 tsk oregano eller timjan
  • Servering
  • 200 g serranoskinka
  • 3 msk rostade pinjenötter
  • Instruktioner

    1. Halvera tomaterna. Blanda dem med socker och salt. Lägg dem i ett durkslag ca 30 minuter för att rinna av. Sätt ugnen på 125 grader. Lägg tomaterna med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja. Strö över citronskal och örter. Rosta tomaterna mitt i ugnen ca 1½ timme. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut lite luft. Stäng av ugnen och låt dem torka på eftervärmen ca 1 timme.
    2. Skala och finhacka löken. Ansa och finhacka sellerin. Fräs lök och selleri i 2 msk olivolja 2-3 minuter. Tillsätt riset och låt det fräsa med ca 2 minuter, tills det blir glansigt.
    3. Koka upp vatten och buljongtärningar. Häll vinet över riset och låt det koka in. Tillsätt den varma buljongen i omgångar under omrörning och koka tills riset är krämigt ca 20 minuter. Rör ner smör och riven parmesanost. Krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
    4. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Halvera körsbärstomaterna. Fräs vitlök och tomater i 2 msk olja i 2 minuter. Rör ner spenaten och krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Vänd ner tomatblandningen försiktigt i risotton.
    5. Servera risotton med ugnsrostade tomater, serranoskinka och rostade pinjenötter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben