Sommarpaj

Smakrik paj med innehållsrik fyllning och vackert garnerad med sommarröda tomater och timjan.

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 liten squash ca 150 g
  • 1 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 150 g färsk blandsvamp
  • 200 g bacontärningar
  • 8–10 cocktailtomater
  • 1 msk färsk timjan
  • 2 dl riven ost
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • Salt
  • Peppar
  • Garnering
  • Färsk timjan
  • Instruktioner

    1. Ugn 200º.
    2. Blanda samman mjölsorterna. Tillsätt matfettet och finfördela det till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.
    3. Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen och sätt aluminiumfolie runt kanten. Ställ formen kallt på nytt ca 15 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter. Ta bort folien.
    4. Ansa och strimla squash och purjolök. Skala och finhacka vitlöken. Ansa och skiva svampen. Halvera tomaterna.
    5. Fräs squash, purjolök, vitlök och svamp i lite matfett tills vätskan har kokat in. Fräs ytterligare någon minut med lite mera matfett. Fördela röran i det förgräddade pajskalet.
    6. Fräs bacontärningarna knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper. Fördela bacon och tomater över pajen. Strö hackad timjan och ost över det hela.
    7. Vispa samman ägg med mjölk, salt och peppar. Häll det över pajen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och fått lite färg. Strö över färsk timjan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Sommarpajer
    Två mycket lättgjorda och riktigt härliga bärpajer med vaniljcrème för...

    Pajer
    En god sommarpaj hör sommaren till. En sådan som nästan bara blir goda...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben