Tina spättafiléerna om dom är frysta. Skålla tomaterna. Dela tomaterna i klyftor, kärna ur och skär tomatköttet i små tärningar.
Smöra en låg vid panna med lock. Bottna med vitlök, lök, tomat, persilja (spara lite persilja till garnering) och lagerbladet. Lägg filéerna dubbelvikta. Krydda med salt och peppar. Smula fiskbuljongtärningen över. Tillsätt vin, vatten samt saften av ½ citron.
Lägg på locket. Koka upp och sjud på svag värme 7-8 minuter. När fisken är färdig, lägg upp den på serveringsfat med hjälp av hålslev. Håll fisken varm under folie.
Tag panna från värmen medan mjölet vispas i såsen. (Använder du vanligt vetemjöl måste det röras ut i några msk kallt vatten eller vin och tillsättas under vispning). Koka såsen 3-5 minuter. Vispa i 2-3 msk smör strax före serveringen och smaka av med några korn salt.
Så här långt kan man förbereda om man vill ha spättan som färdig bjudrätt. Värm fisken under väl smord folie i ugnen 250 grader ca 10 minuter. Hetta upp såsen utan att den kokar och slå över fisken vid serveringen. Strö persilja över.