Spätta Polignac

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

Festlig fiskrätt

Ingredienser

  • ½ kg spättafiléer (helst färska)
  • 2 hg färska champinjoner
  • 2 msk hackad gul lök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk citronsaft
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 st äggula
  • 1 msk idealmjöl
  • 1 msk smör
  • 2/3 tsk salt
  • 1/3 krm cayenpeppar
  • 1 dl nyriven herrgårdsost
  • Mjölig potatis
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 275 gr. Smöra en vid panna eller kastrull. Skiva champinjonerna Lägg den hackade löken och hälften av svampen i botten på en pannan.
    2. Vik spättafiléerna på mitten och lägg fisken i ett lager över champinjonerna. Lägg resten av champinjonerna över fisken Droppa citronsaft över. Fyll på med vinet. Koka upp och låt sjuda sakta under lock i ca 5 min.
    3. Smörj ett ugnsäkert fat med smör och lyft varsamt de färdiga fiskfiléerna över till detta. Låt de champinjoner som ligger ovanpå följa med. Resten får blir kvar i pannan och koka med i såsen för att ge smak. Täck fatet med smörat papper så fuktigheten bevaras i fisken.
    4. Låt fiskbuljonen koka ihop kraftigt utan lock till aungefär 1/3 del av vätskan återstår. Ta sedan pannan från värmen, strö över mjölet och vispa kraftigt. Sätt tillbaka pannan på spisen och låt såsen sakta koka under omrörning. Späd med 2 dl grädde och låt det koka till en ganska tjock sås. Smaksätt med cayenpeppar och salt och ev några droppar vin.
    5. Lyft pannan från värmen och vispa ner äggulan, rör sedan 1 msk smör. Vispa den återstående grädden hårt och blanda ner den i såsen.
    6. Ta lite hushållspapper och sug upp det spad som bildats kring filéerna på fatet. Häll såsen över fisken Strö den rivna osten och gratinera i ca 5 min. Servera med pressad potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    popik 26 mars 2009

    Säkert jättegott men jag tror inte att den tillhör kategorin billiga maträtter.

    Strax40 27 mars 2009

    Inte kalorifattig heller.......

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben