Spätta under osttäcke

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

En enkel och god rätt med rödspätta. Pressad potatis, ris eller kokta rotfrukter tycker jag är gott att servera till.

Ingredienser

  • 1 pkt djupfryst rödspätta eller 4 färska filéer
  • 2 msk olja eller smör
  • 1 dl vitt matlagningsvin eller torrt vitt vin
  • 1 krm salt
  • 1 krm citronpeppar
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl riven ost
  • Instruktioner

    1. Tina spättafiléerna om ni använder djupfryst fisk.
    2. Häll oljan/ lägg i smöret i en stekpanna och hetta upp. Bryn fisken på båda sidor, salta och peppra. Häll över matlagningsvinet/vinet. Låt fisken ligga kvar i pannan och stäng av plattan.
    3. Vispa grädden och rör ned crème fraichen. Skölj och skiva purjolöken och tillsätt den till grädden med crème fraichen.
    4. Tag fiskfiléerna ur pannan och lägg dem i en eldfast form. Bred över grädd-crème fraiche-blandningen. Skala vitlöksklyftorna och pressa dem över. Strö över riven ost och ställ in anrättningen i ugnen att gratineras 20-25 minuter i 150 graders värme.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    lillalva 17 augusti 2012

    Ska vinet från stekpannan med i ugnen? Eller ska man bara ta ur fisken?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben