Sparris- och parmesanpaj

Serverar: 20-25 portioner

Smakrik paj med vårens första sparris. Perfekt buffémat.

Ingredienser

  • 300 g smör
  • 7 dl dinkelsikt eller vetemjöl
  • 4 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 8 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 6 dl vispgrädde
  • 3 knippen färsk grön sparris, á 250g
  • 7 dl riven parmesanost
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Servering
  • Sallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare. Tillsätt vatten och mixa snabbt ihop till en deg. Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 20 minuter i kylen.
    3. Tryck ut degen i en långpanna ca 30x40 cm. Låt den gå upp lite över kanten. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.
    4. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, 1½ tsk salt och 2 krm peppar. Skär bort den nedre torra delen av sparrisen. Skär varje sparris i 3-4 cm långa bitar. Koka dem i lättsaltat vatten ca 1 minut. Häll av, spola i kallt vatten och låt rinna av.
    5. Fördela osten i pajskalet. Strö ut sparrisen och häll i äggblandningen över. Grädda ca 30 minuter mitt i ugnen. Låt pajen svalna. Skär den i rutor, ca 5x5 cm.
    6. Servera med en sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben