Stekt strömming med fänkålscrudité, brynt smör och rårörda lingon

Serverar: 4 portioner

Förr fyllde man ofta strömmingen med dillsmör. Sjukt pilligt och inte mödan värt! Här får den istället marinera i en senapskräm, vilket ger en saftighet och fyllig smak som annars är svår att få till.

Ingredienser

  • 500 g strömmingsfiléer
  • 3 msk dijonsenap
  • 1 msk grov skånsk senap
  • 1 dl créme fraiche
  • 1 dl grovskuren dill
  • ½ dl rapsolja
  • 80 g smör
  • Grovt rågmjöl till panering
  • Salt
  • Rårörda lingon
  • 250 g lingon
  • 1 dl socker
  • Fänkålscrudité
  • 1 fänkål, ca 250 g
  • 1/4 dl olivolja
  • ½ msk finrivet citronskal
  • 1½ msk färskpressad citronjuice
  • Servering
  • Brynt smör
  • Citronklyftor
  • Kokt färskpotatis
  • Instruktioner

    1. Klipp bort ryggfenan på strömmingen. rör ihop senap, créme fraiche och dill i en bunke. Lägg i strömmingen och blanda ordentligt. Plasta bunken och ställ in i kylen i minst 4 timmar eller över natten.
    2. Rårörda lingon: Blanda lingon och socker i en skål. Rör om då och då så att sockret löses upp.
    3. Vik de marinerade strömmingsflundrorna så skinnsidan kommer utåt. Vänd dem i rågmjöl.
    4. Fänkålscrudité: Ansa och hyvla fänkålen tunt, gärna med mandolin. Lägg i en bunke och blanda med olivolja, citronskal och -juice samt ½ tsk salt.
    5. Hetta upp rapsolja och smör i en stor stekpanna. Lägg i strömmingen när smöret börjar tystna. Stek 1-2 minuter per sida. Salta på båda sidor.
    6. Lägg upp strömmingen på ett fat. Servera med fänkålscrudité, rårörda lingon, brynt smör, citronklyftor och gärna kokt färskpotatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben