Stekt strömming med fänkålscrudité, brynt smör och rårörda lingon
Förr fyllde man ofta strömmingen med dillsmör. Sjukt pilligt och inte mödan värt! Här får den istället marinera i en senapskräm, vilket ger en saftighet och fyllig smak som annars är svår att få till.
Ingredienser
500 g strömmingsfiléer
3 msk dijonsenap
1 msk grov skånsk senap
1 dl créme fraiche
1 dl grovskuren dill
½ dl rapsolja
80 g smör
Grovt rågmjöl till panering
Salt
Rårörda lingon
250 g lingon
1 dl socker
Fänkålscrudité
1 fänkål, ca 250 g
1/4 dl olivolja
½ msk finrivet citronskal
1½ msk färskpressad citronjuice
Servering
Brynt smör
Citronklyftor
Kokt färskpotatis
Instruktioner
- Klipp bort ryggfenan på strömmingen. rör ihop senap, créme fraiche och dill i en bunke. Lägg i strömmingen och blanda ordentligt. Plasta bunken och ställ in i kylen i minst 4 timmar eller över natten.
- Rårörda lingon:
Blanda lingon och socker i en skål. Rör om då och då så att sockret löses upp.
- Vik de marinerade strömmingsflundrorna så skinnsidan kommer utåt. Vänd dem i rågmjöl.
- Fänkålscrudité:
Ansa och hyvla fänkålen tunt, gärna med mandolin. Lägg i en bunke och blanda med olivolja, citronskal och -juice samt ½ tsk salt.
- Hetta upp rapsolja och smör i en stor stekpanna. Lägg i strömmingen när smöret börjar tystna. Stek 1-2 minuter per sida. Salta på båda sidor.
- Lägg upp strömmingen på ett fat. Servera med fänkålscrudité, rårörda lingon, brynt smör, citronklyftor och gärna kokt färskpotatis.
Liknande recept
Kommentarer (0)