Stiltongratinerad fläskfilé med portvinssås och persiljepotatis

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

Här kommer den, min paradvarmrätt på nyårsafton ... Det här är så gott, så gott! Stiltonosten är PERFEKT ihop med fläskfilén, och den kokta potatisen är otroligt smaklig när den får en liten stekyta efter kokningen och täcks av hackad persilja ... Ibland kan jag tycka att receptet är snålt tilltaget vad gäller osten, så då ökar jag på. Mitt tips är att köpa en rejäl bit som även räcker att sätta fram på en trivsam ostbricka någon av de andra dagarna!!!

Ingredienser

  • 800 g fläskfilé i 2 cm tjocka skivor
  • Smör eller margarin till stekning
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • 50 g stiltonost eller ädelost
  • Portvinssås
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 1/2 dl köttbuljong (sky + vatten + fond)
  • 1/2 dl portvin
  • 1 msk vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk dragon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225°.
    2. Blanda ingredienserna till såsen i en kastrull och koka upp under omrörning. Bryn köttskivorna i matfett i en stekpanna. Salta och peppra. Skölj ur stekpannan med ca 1/2 dl vatten och sila ned i såsen.
    3. Lägg filéskivorna i en smord, ugnssäker form med kanter och häll över såsen, som helst inte får täcka köttet. Lägg en bit stilton på varje skiva och ställ in fatet i mitten av ugnen. Gratinera ca 10 minuter eller tills osten smält och fått fin färg.
    4. Servera med persiljestekt potatis och sockerärter eller en blandad sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben