Svampsoppa med ärtcréme och rostbröd

Serverar: 4 portioner

Ärtmixen får en härlig illgrön färg och ljuvlig smak. God att ha direkt i soppan eller som här på rostad fullkornbaguette. Soppan blir festfin med 1-2 msk madeira eller portvin.

Ingredienser

  • Ca 1 liter svamp, tex. Trattkantareller eller champinjoner
  • 1 gul lök
  • 8 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 ½ dl matlagningsgrädde
  • ½ tsk timjan
  • 200 g frysta ärter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk maizena
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 1 fullkornsbaguette
  • Rapsolja, smör eller margarin
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Ansa och skär svampen grovt. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i 2 msk matfett tills den vätska som bildas kokat in och löken är mjuk. Häll på vatten, lägg i buljongtärningar och tillsätt grädde. Smaksätt med timjan och 2 krm svartpeppar. Låt soppan koka 15-20 minuter.
    2. Halvtina ärterna och skala vitlöken. Kör i en matberedare eller använd stavmixer. Tillsätt citronjuice och 2 msk olja. Kör till en jämn massa, smaksätt med 2 krm salt och 1 krm peppar.
    3. Rör ut maizenan i ½ dl kallt vatten och vispa ner redningen i soppan. Låt den koka ytterligare 2 minuter.
    4. Servera soppan med rostat bröd och ärtmix.

    Liknande recept

    5
    45 min
    4-6
    2
    1 h 30 min
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben