Tarte aux poires

Serverar: 8 portioner

Mjuka, saftiga päron som gräddas i ett sprött mördegsskal fyllt med frangipane- en krämig mandelfyllning.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1½ msk socker
  • 125 g kylskåpskallt smör
  • Frangipanefyllning
  • 75 g skalad sötmandel eller mandelmjöl
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 3/4 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • ½ dl vispgrädde
  • 4 mogna päron
  • Servering
  • Vaniljsås
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl och socker till pajdegen. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg med fingertopparna eller i matberedare. Tryck ut degen i en pajform ca 28 cm i diameter, och ställ i kylen i minst 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Mixa mandeln fint i matberedare om du inte använder mandelmjöl. Tillsätt smör, socker och vaniljsocker och mixa ihop till en smet. Tillsätt ägget och grädden och mixa kort i matberedaren.
    4. Ta ut pajskalet ur kylen och nagga det med en gaffel. Förgrädda det i ugnen i 10-12 minuter tills degen börjar få lite färg.
    5. Bred ut frangipanefyllningen i pajskalet i ett tunt lager. Skala päronen, dela dem på mitten och kärna ur dem. Skiva dem ganska tunt men inte rakt igenom, päronet ska sitta ihop lite i toppen.
    6. Sprid ut päronhalvorna som en solfjäder och lägg dem i pajskalet. Grädda pajen i den nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
    7. Servera pajen ljummen, gärna med vaniljvisp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben