Tarte Chatillon

Om ni har fallfrukt är den här pajen eller tårtan mycket lämplig. Det är ett recept från Paris och kan förstås också göras på köpt, fin och felfri frukt!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 175 g smör
  • 3 rågade dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 3/4 kg äppelbitar
  • Vatten eller vitt vin
  • 1 dl socker
  • Glasyr
  • 3 dl florsocker
  • 2-3 msk konjak, rom eller torr sherry
  • 2 tsk smält smör
  • Instruktioner

    1. Koka äppelbitarna i så litet vatten som möjligt, eller använd litet vitt vin i stället. Tillsätt sockret och passera äpplena till mos.
    2. Hacka det kalla smöret med en kniv till små gryn i vetemjölet. Tillsätt salt och vatten och knåda hastigt till en deg. Klä en smord, rund pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med degen och nyp kanten "krusig". Nagga bottnen med en gaffel och grädda i 250° ca 10-15 minuter.
    3. Fyll det tjocka, kalla äppelmoset i den svalnande pajdegsformen. Släta till ytan och ställ pajen kallt en timme. Bred sedan på glasyr av florsocker och konjak, rom eller sherry. Ringla sist över det smälta smöret.
    4. Då glasyren stelnat bjuds äppeltårtan med vispad grädde, serverad i separat skål så att alla kan ta efter tycke och smak.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben