Om ni har fallfrukt är den här pajen eller tårtan mycket lämplig. Det är ett recept från Paris och kan förstås också göras på köpt, fin och felfri frukt!
Ingredienser
Pajdeg
175 g smör
3 rågade dl vetemjöl
1 nypa salt
2 msk vatten
Fyllning
3/4 kg äppelbitar
Vatten eller vitt vin
1 dl socker
Glasyr
3 dl florsocker
2-3 msk konjak, rom eller torr sherry
2 tsk smält smör
Instruktioner
- Koka äppelbitarna i så litet vatten som möjligt, eller använd litet vitt vin i stället. Tillsätt sockret och passera äpplena till mos.
- Hacka det kalla smöret med en kniv till små gryn i vetemjölet. Tillsätt salt och vatten och knåda hastigt till en deg. Klä en smord, rund pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med degen och nyp kanten "krusig". Nagga bottnen med en gaffel och grädda i 250° ca 10-15 minuter.
- Fyll det tjocka, kalla äppelmoset i den svalnande pajdegsformen. Släta till ytan och ställ pajen kallt en timme. Bred sedan på glasyr av florsocker och konjak, rom eller sherry. Ringla sist över det smälta smöret.
- Då glasyren stelnat bjuds äppeltårtan med vispad grädde, serverad i separat skål så att alla kan ta efter tycke och smak.
Liknande recept
Kommentarer (0)