Tekakor

grova tekakor,

Ingredienser

  • Dag 1
  • 1 liter kokande vatten
  • 2 dl rågkross
  • 2 dl vetekross
  • 8 dl extra grovt rågmjöl
  • Dag 2
  • 50 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 100 g jäst
  • 3 tsk salt
  • 2 msk bödkryddor ex anis eller fänkål
  • 1 dl sirap
  • 1.5 – 1,8 liter matbrödsmjöl av vete
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Häll kokande vatten över rågkross och vetekross samt rågmjöl. Rör ihop till en jämn smet och låt den stå övertäckt till nästa dag.
    2. Dag 2: Smält smör häll i mjölken låt det bli fingervarmt Häll blandningen i den skållande degen tillsammans med jästen som röres ut i lite mjölk. Tillsätt salt sirap och brödkryddorna blanda allt. Arbeta sedan in vetemjöl till en ganska fast deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt jäsa 30-40 min till dubbel storlek. Tag upp degen på bakbordet knåda den och dela degen i 4 delar. Kavla ut degen ca 1 cm till tekakor. Nagga låt jäsa 30 minuter Grädda i 225 – 250 grader ca 8 minuter Pensla med en blandning av vatten och smör

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    30
    34
    4.5
    1 h 40 min
    4

    Kommentarer (1)

    Matelina 31 januari 2012

    fantastiskt goda och saftiga, kommer minska lite på sirapen då de blev rätt sött och jag prövade att göra ett stort bröd men det gick inte så bra så nästa gång prövar jag med brödform i ugnen.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben