Liknande recept finns redan på Matklubben, men mitt skiljer sig lite åt genom att innehålla mer havregryn och ingen sirap.
Ingredienser
8 dl havregryn
1 liter mellanmjölk
100 g margarin (gärna flytande)
75 g jäst
1 tsk salt
7 dl dinkelmjöl
12-13 dl vetemjöl
Instruktioner
- Låt havregrynen svälla i mjölken 30-60 minuter i en degbunke. Smält matfettet i en stor kastrull. Häll det i grynmassan och värm till 37 grader.
- Smula ner jästen i degbunken och lös den i lite av havregrynsblandningen. Tillsätt resten av havregrynsblandningen, saltet och det mesta av mjölet. Spar lite vetemjöl till utbakningen.
- Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl och jäs under bakduk ca 30 minuter.
- Knåda i resten av mjölet. Kavla ut degen tills den är ca 1 cm tjock. Ta med mått ut runda kakor ca 10 cm i diameter. Nagga och lägg dem på smorda plåtar eller bakpåtspapper. Jäs dem under bakduk ca 30 minuter.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i 225 grader ca 10 minuter. Låt kallna på galler.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Väldigt bra recept. Lätthanterlig deg och barnbarnen tycker så mycket om tekakorna och bakade dem med stor lust och fantasi.