Thaigryta med fläskfilé

Serverar: 4 portioner

Denna rätt äter alla och då menar jag alla!

Ingredienser

  • 1 st läskfilé
  • 1 st citrongräs
  • 2 st limeblad
  • 1 st liten bit ingefära
  • 1 st lime, juicen
  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 st gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tärning hönsbuljong, motsvarar 1 msk flytande buljong
  • 2 msk fisksås
  • 1 dl vatten
  • 8 st sockerärter
  • 2 st morötter
  • 2 st selleristjälkar
  • Några blad färsk thaibasilika
  • Några blad färsk koriander
  • Olja (eller smör) till stekning
  • Instruktioner

    1. Krossa och finhacka citrongräset och vitlöksklyftorna. Skala och finhacka ingefäran (spara ev. en liten bit till avsmakning). Hetta upp en kastrull med lite smaksatt olja i botten. Strimla löken och fräs den tillsammans med ingefäran, citrongräset och vitlöken, samt hela limeblad. Tillsätt sedan skivad morot och stjälkselleri samt grovhackade sockerärter. Rör runt och låt allt "svetta" i grytan.
    2. Finputsa fläskfilén och strimla i lagom munsbitar. Tillsätt köttet i grytan och låt det fräsa i några minuter. Höj temperaturen något.
    3. Tillsätt kokosmjölk, späd eventuellt med lite vatten. Låt grytan koka in lite. Smaksätt med fisksås och limejuicen. Tillsätt buljongtärningen (outspädd) och eventuellt lite mer ingefära (riv och pressa ner saften). Allra sist: Garnera med färska örter, exempelvis thaibasilika och koriander.
    4. Servera med basmatiris eller liknande.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben