Tiramisù med rostad nektarinsallad

Serverar: 6 portioner

Den klassiska, härligt mäktiga italienska efterrätten balanseras här med friska fruktsmaker. Tiramisù smakar bäst om den förbereds dagen innan den ska ätas.

Ingredienser

  • 500 g mascarponeost
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 3 äggulor
  • 3 äggvitor
  • 2 msk strösocker
  • 1/2 dl kokt, kallt kaffe
  • 1 dubbel espresso
  • 3 cl Kahlùa kaffelikör
  • 3 cl marsala
  • 25-30 savoiardikex
  • Kakaopulver
  • Nektarinsallad
  • 4 halvmogna nektariner
  • 2-3 msk florsocker
  • 6 cl Passoa passionsfruktslikör
  • Rivet skal från 1 lime
  • Instruktioner

    1. Vispa äggulor och socker vitt och fluffigt. Blanda äggsmeten med mascarponen. Rör samman strösocker, kaffe, espresso, Kahlùa och marsala i en liten skål och smaksätt mascarponekrämen med 1–2 msk av kaffeblandningen. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i krämen.
    2. Doppa savoiardikexen i resten av kaffeblandningen, ett i taget och bara halva kexet. Lägg kexen i en form, vänd dem så att den doppade delen hamnar tvärs emot tidigare kex. Det ska vara så många kex så att hela bottnen på formen täcks. Täck kexen med mascarponekrämen och ställ formen i kylen, gärna över natten.
    3. Nektarinsallad: Sätt ugnen på 275–300°, grill.
    4. Skär nektarinerna i halvor och ta bort kärnorna. Lägg halvorna med skalet upp i en ugnssäker form och pudra över florsocker. Grilla högt upp i ugnen tills skalet släpper, ta ut och låt svalna.
    5. Skala nektarinerna och dela dem i grova bitar, blanda med Passoã, limeskal och lite florsocker. Låt salladen stå till sig i ca 30 minuter.
    6. Pudra ett tunt lager kakao över tiramisùn och skär upp den i portionsbitar före servering. Servera med nektarinsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben