Tofu satay

Serverar: 4 portioner

Satay kommer ursprungligen från Indonesien, där det också har blivit till en nationalrätt. Här är en vegovariant med tofu, marinerade bönor och den klassiska, sötsalta jordnötssåsen.

Ingredienser

  • Jordnötssås
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk olja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk socker
  • 3 dl vatten
  • 1½ dl salta jordnötter
  • 1 msk japansk soja
  • ½ lime
  • Salt
  • Marinerade bönor
  • 1 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 150 g mungbönor
  • 2 msk sesamfrön
  • ½ dl japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
  • 250 g frysta sojabönor
  • Ca 400 g tofu
  • 8 träspett, gärna blötlagda
  • 200 g bellaverde broccoli
  • 2 msk olja
  • Servering
  • Kokt ris
  • Koriander
  • Instruktioner

    1. Tina sojabönorna.
    2. Jordnötssås: Sala och riv vitlök och ingefära. Fräs vitlöken i oljan, tillsätt ingefäran och fräs ca 30 sekunder. Rör ner sambal oelek, socker och vatten och låt koka sakta ca 10 minuter. Tillsätt jordnötter och soja, koka upp och mixa såsen. Smaka av med pressad limesaft och salt.
    3. Marinerade bönor: Koka upp vatten och salt. Lägg i mungbönorna och låt dem ligga i ca 30 sekunder. Häll av i ett durkslag och spola bönorna kalla. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme. Blanda soja, sesamolja, vinäger och sesamfrön. Vänd ner soja- och mungbönor.
    4. Skär tofun i tärningar och trä upp dem på grillspett. Pensla tofu och bellaverde med oljan och salta och peppra. Grilla ca 5 minuter över direkt värme.
    5. Servera tofuspetten och bellaverde med jordnötssås, bönor, kokt ris och koriander.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben