Tomat och basilika paj

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 15 minuter

Denna paj är god att äta som den är med bara en sallad till, den passar även bra på ett buffébord, som tillbehör till en köttbit eller till det grillade.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 gram kylskåpskallt smör
  • max ½ dl kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 purjolök
  • 4-5 tomater
  • 1 kruka basilika
  • 150 gram riven ost
  • Äggstanning
  • 4 ägg
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svart eller vitpeppar (ta den du gillar bäst)
  • Instruktioner

    1. Häll mjölet i en matberedare och smöret skuren i tärningar, hacka snabbt ihop det till en smulig massa. Låt maskinen gå under tiden du tillsätter vattnet i en fin stråle, tillsätt bara så mycket vatten att degen går ihop (2-3 msk). Tryck ut degen i en stor pajform, du behöver inte smörja den, nagga bottnen och ställ formen i kylskåpet ca 30 minuter. Under tiden sätter du ugnen på 225 grader så den hinner bli varm. Förgrädda pajdegen i ca 10-12 min, den ska bara få en aning färg inte mer.
    2. Strimla purjolöken, skiva tomaterna, riv osten och finhacka basilikan. Vispa ihop äggstanningen.
    3. Fyll pajskalet med purjolök, tomater och basilika. Häll på äggstanningen och strö över osten.
    4. Sänk temperaturen på ugnen till 200 grader och ställ in pajen och grädda den i ca 30 minuter eller tills pajen får fin färg.
    5. Servera med en sallad. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    poissons 14 juli 2013

    Mmmmm, riktigt gott.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben