Tomaternas tomatpaj

Serverar: 4-6 portioner

Pajen för alla som älskar tomater!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 125 g smör
  • ½ tsk salt
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1½ dl grahamsmjöl
  • 3 tsk iskallt vatten
  • Fyllning
  • 3 msk dijonsenap
  • 2 gula lökar
  • 1 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl grovriven vällagrad ost
  • 2-3 tomater, ca 300 g
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 250 g körsbärstomter, gärna i olika färger
  • ½-1 msk oliv- eller rapsolja
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Pajdeg. Mixa smör, salt och mjöl grynigt i en matberedare. Häll i vattnet och mixa ihop till en deg. Kavla ut degen på ätt mjölat bakbord och klä en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. Låt svalna något.
    3. Fyllning: Bred senapen i botten på pajskalet. Skiva löken och fräs den mjuk i smöret i en stekpanna på medelvärme, ca 3 minuter. Pressa i vitlöken och rör runt. Fördela fräset över senapen och strö över hälften av osten.
    4. Skiva de stora tomaterna, lägg ut i pajskalet, salta och peppra. Strö över resten av osten. Halvera körsbärstomaterna och lägg över med snittytan uppåt. Krydda igen och ringla över oljan.
    5. Grädda mitt i ugnen i 40-45 minuter. Låt svalna en stund före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben