Tonfisk- och tapenadetårta på focaccia

Serverar: 10 portioner

Ljuvligt god smörgåstårta, där basen är en hemmagjord focaccia som gör denna tårta extra saftig och god!

Ingredienser

  • ½ paket jäst
  • 3½ dl vatten
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 msk olivolja att ringla över
  • Fyllning 1
  • 170 g svarta oliver utan kärna
  • ½ dl finhackad persilja
  • 4 sardeller
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk pressad citron
  • Fyllning 2
  • 1½ burkar tonfisk i olja, Ca á 175 g
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl gräddfil
  • 2 msk kapris
  • 2 tsk dijonsenap
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Garnering
  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl gräddfil
  • Topping
  • 1½ burk tonfisk i olja, Ca á 175g
  • 100 g Serranoskinka
  • 3 kokta kalla ägg
  • 20 svarta oliver
  • 2 msk kapris
  • Rucola
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt olivolja, salt, grahamsmjöl och vetemjöl och arbeta ihop till en deg. Tillsätt inte mer mjöl. Låt jäsa i 30 minuter.
    2. Häll degen, utan att arbeta den i en smord långpanna ca 30x20 cm. Nagga med en gaffel. Låt jäsa i 30-40 minuter.
    3. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Ringla över lite olivolja och grädda brödet i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt brödet svalna på ett galler. När brödet är kallt, skär bort kanterna och dela det i 3 bottnar.
    5. Gör undertiden fyllningarna. Mixa oliver, persilja, sardeller, olivolja och citron till en röra med hjälp av en stavmixer.
    6. Blanda avrunnen tonfisk, majonnäs, gräddfil, kapris, dijonsenap, salt och peppar till en röra.
    7. Bred fyllning 1 på den nedre bottnen. Lägg på en botten och bred på fyllning 2. Lägg på den övre bottnen. Blanda majonnäs och gräddfil till en röra. Bred röran över hela smörgåstårtan.
    8. Garnera med tonfiskbitar som du lägger i högar, skinka formade till rosor, äggklyftor, oliver och kapris. Garnera med rucola runtom på båda sidorna.
    9. Ställ tårtan kallt tills det är dags att servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben