Torskrygg med musselsås och rotselleripuré

Serverar: 4 portioner

En underbar fiskrätt med smak av Frankrike.

Ingredienser

  • Rotselleripuré
  • ½ kg rotselleri
  • ½ gul lök
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • Vatten
  • 1 dl grädde
  • Musselsås
  • 1 kg färska blåmusslor
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl grovt hackad färsk timjan
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 3 msk maizena
  • 1 msk smör
  • 4 bitar torskrygg á 150-180g
  • Servering
  • Färsk timjan
  • Instruktioner

    1. Skala och dela rotsellerin i ca 5x5 cm-bitar. Klyfta löken och lägg rotselleri, lök och buljongtärning i en kastrull och häll på vatten så det täcker. Koka rotsellerin mjuk ca 15 minuter. Häll av spadet, tillsätt grädden och mixa med stavmixer till en slät puré.
    2. Borsta eller skrapa musselskalen rena och dra bort skägget. Knacka musslorna i diskbänken om de är öppna. Stängs de inte är de döda och ska inte ätas. ' Skölj musslorna väl.
    3. Strimla löken och skiva vitlöksklyftorna. Bryn lök, vitlök och timjan i olivolja i en stor kastrull med locka, ca 4 liter. Tillsätt vin och vatten,låt det koka upp. Lägg i musslorna och koka under lock på hög värme ca 5 minuter, skaka kastrullen då och då. Sila av vätskan i en kastrull, tillsätt grädde, vispa i maizena och låt koka upp.
    4. Smält smöret i en panna och stek fiskbitarna på medelhög värme 3-5 minuter per sida.
    5. Servera fisken med musslor, sås och rotselleripuré och strö över lite färsk timjan.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    thomasgrr 15 oktober 2015

    Mums! Ett knastertorrt sauvignon blanc till och torsdagskvällen var räddad.

    Fin 15 oktober 2015

    Kul att höra att du gillade det :)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben