Mitt tunnbröd jag gör för bak i äkta vedugn.
Vad går hem mot nygräddade kakor.....
Ingredienser
3 l mjölk
1 paket jäst, ser lite ut men stämmer
2 burkar brödkryddor eller påsar
3 paket rågsikt ca
4 tsk salt
Vetemjöl till utbaket
Instruktioner
- Rör ut jästen i mjölken. Blanda i salt och kryddorna. om påsar används så mal i mortel först, får ej vara för stora bitar.
Arbeta sedan i mjölet. Låt stå och jäsa 3 timmar, eller medan bakugnen blir varm. Rulla sedan ut till klumpar.
- Använd rikligt med mjöl så det ej klibbar.
- Kavla ut till tunna runda kakor, använd sedan kruskavel. Borsta av mjölet noga innan den läggs på fjälen.
Borsta sedan andra sidan, risk annars för "brännfisar". Grädda och rotera kakan tills den fått fin färg ca ½ min.
- Lägg kakan på bord och sopa av den igen.
Skär i önskade bitar och låt ligga och svalna.
- Gräddantal kan jag ej uppge när det gäller vedugn...
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Lyckas med julskinkan
Julskinkan är en av de viktigaste attributen på julbordet för de al...
Hur jag blev matlagare
Förmodligen åt jag för första gången i mitt liv vid nästan sex års åld...
Mat av rester
Man behöver inte göra en fet pyttipanna så fort det blir över mat från...