Ugnsbakad lax med flädersås

Serverar: 4 portioner

Otroligt goda smakkombinationer är det i denna enkla allt-i-ett-rätt. En rub av fänkålsfrön ger laxen lätt smak av lakrits och den goda flädersåsen till, lyfter verkligen rätten till höga höjder.

Ingredienser

  • 600 g laxfilé, skinnfri
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 500 g blandade rotfrukter, t ex morötter, rödbetor, palsternackor
  • 2 rödlökar
  • 400 g vitkål
  • 2 msk smör-&rapsolja
  • Flädersås
  • 2 dl gräddfil
  • ½ msk flädersaft, koncentrerad
  • ½ citron, skalet av
  • 2 krm salt
  • Instruktioner

    1. Rör ihop ingredienserna till såsen och ställ kallt.
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Mortla fänkålsfröna. Gnid in laxen med fänkål och halva mängden salt och peppar. Skala och skär rotfrukterna i tunna skivor. Skala löken. Skär vitkål och lök i bitar.
    4. Lägg allt utom laxen i en ugnssäker form, strö över resterande salt och peppar. Ringla över smör- & rapsolja. Tillaga i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Lägg laxen på rotfrukterna. Fortsätt tillaga i ugnen ca 15 minuter.
    5. Servera laxen och rotfrukterna med den goda såsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben