Ugnsbakad lax med kronärtskockstäcke och senapspotatis

Serverar: 8 portioner

En härlig blandning samstämda smaker med kronärtskocka, vitlök, senap och Västerbottenost.

Ingredienser

  • 800 g hel laxsida med skinn, urbenad
  • Salt
  • Nymald vitpeppar
  • Kronärtskockstäcke
  • 1 burk marinerade kronärtskockor, 290 g
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 dl majonnäs
  • 1½ dl grovriven Västerbottenost
  • 1 kruka basilika
  • Salt
  • Nymald vitpeppar
  • Senapspotatis
  • 1 kg färskpotatis
  • 3 msk osötad grov senap
  • ½ dl olivolja
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Skrubba potatisen, dela den och lägg den i en långpanna med bakplåtspapper. Vispa ihop senap och olja, häll det över potatisen och vänd runt. Rosta den mitt i ugnen 20 minuter tills den är mjuk. Ta ut och håll varmt.
    3. Sänk sedan ugnsvärmen till 175 grader.
    4. Kronärtskockstäcke: Häll av oljan från kronärtskockorna. Hacka dem i bitar och blanda med riven vitlök, majonnäs och grovriven Västerbottenost. Finhacka hälften av basilikan och blanda ner i röran. Smaka av med salt och peppar.
    5. Salta och peppra laxen och lägg den i en ugnsform. Bred över kronärtskocksröran, sätt in i nedre delen av ugnen och baka laxen i ca 20 minuter. Ta ut laxen och höj ugnsvärmen till 250 grader med grillfunktion. Baka laxen ytterligare ett par minuter så att täcket får fin färg.
    6. Garnera med resten av basilikan och servera senapspotatisen till.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    hp67 5 juni 2016

    Vi blev bjudna på det här igår. Det var supergott.😃

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben