Ugnsbakad lax med medelhavsgrönsaker i apelsindressing

Serverar: 4 portioner

Ugnsbaka lax och grönsaker, och slå sedan en härlig sky av pinje, russin och apelsin över alltsammans. Nyttigt och supergott.

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé à 150 g
  • 2 röda paprikor
  • 2 gula paprikor
  • 10–15 smålökar, röd eller gul
  • Ett par vitlöksklyftor
  • Lite olivolja, till stekning
  • En näve svarta oliver
  • Timjan, till garnering
  • Dressing
  • 2-3 msk färkspressad apelsinjuice
  • 2-3 msk olivolja
  • 1/2 dl russin
  • 1/2 dl rostade pinjenötter
  • Flingsalt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Ugn 200º.
    2. Kärna ur och skär paprikan i stavar. Skala lök och vitlök. Lägg alltsammans i en ugnsfast form och stänk olivolja över grönsakerna. Baka i ugn, cirka 20 min, så grönsakerna mjuknar men utan att bränna.
    3. Lägg på laxen och oliverna och baka alltsammans i max 10 min till. Laxen ska fortfarande ha en rå kärna. Vispa ihop och hetta upp apelsinjuice och olivolja i en kastrull. Blanda ned russin och pinjenötter.
    4. Ta ut grönsaker och lax ur ugnen. Salta och peppra. Lägg upp på tallrik och slå skyn/dressingen över alltsammans. Dekorera med timjan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben