Upp- och nedvänd apelsinkaka

Serverar: 8 portioner

Den vackra apelsinkakan är otroligt enkel att baka! Smaksätt gärna kakbottnen med rivet skal från 1 citron eller 1 msk vaniljsocker.

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1 blodapelsin
  • 1 apelsin
  • 2 dl vit baksirap
  • 4 ägg
  • 2½ dl socker
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 2½ dl mandelmjöl
  • Instruktioner

    1. Smält smöret och låt det svalna. Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten och skär dem i tunna skivor. Koka upp sirapen i en panna. Lägg i apelsinskivorna och sjud dem mjuka, ca 10 minuter. Låt svalna ca 15 minuter. Ta upp skivorna och lägg dem i en smord form klädd med bakplåtspapper, ca 22 cm i diameter. Spara sirapen till serveringen.
    2. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Vispa ägg och socker 3-5 minuter. Vispa i mjöl blandat med bakpulver och smör. Blanda i mandelmjölet. Häll smeten över apelsinerna. Grädda i nedre delen av ugnen 45-60 minuter. Vänd kakan upp och ner på ett fat och dra bort papperet. Låt kallna.
    4. Servera med den sparade sirapen.

    Liknande recept

    5
    1 h 20 min
    10
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben