Den vackra apelsinkakan är otroligt enkel att baka! Smaksätt gärna kakbottnen med rivet skal från 1 citron eller 1 msk vaniljsocker.
Ingredienser
150 g smör
1 blodapelsin
1 apelsin
2 dl vit baksirap
4 ägg
2½ dl socker
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2½ dl mandelmjöl
Instruktioner
Smält smöret och låt det svalna. Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten och skär dem i tunna skivor. Koka upp sirapen i en panna. Lägg i apelsinskivorna och sjud dem mjuka, ca 10 minuter. Låt svalna ca 15 minuter. Ta upp skivorna och lägg dem i en smord form klädd med bakplåtspapper, ca 22 cm i diameter. Spara sirapen till serveringen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker 3-5 minuter. Vispa i mjöl blandat med bakpulver och smör. Blanda i mandelmjölet. Häll smeten över apelsinerna. Grädda i nedre delen av ugnen 45-60 minuter. Vänd kakan upp och ner på ett fat och dra bort papperet. Låt kallna.