Usa plättor

Serverar: 10 portioner

Mums

Ingredienser

  • 24 stora plättar
  • 7 ägg
  • 10 dl filmjölk
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 4 msk matolja
  • 10 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • Flytande smör till stekning
  • lönnsirap (socker eller florsocker går också bra)
  • sylt och/eller färska bär
  • Instruktioner

    1. Vispa ihop äggen och filmjölken.
    2. Rör ner sockret, saltet och oljan.
    3. Vispa i mjölet. Sikta gärna ner det genom en trådsil så att det blir klimpfritt. Och vispa för hand, det blir inte lika bra med mixer.
    4. Rör ner bakpulvret och bikarbonatet.
    5. Låt smeten vila 15–30 minuter så jäser den jämnare och lugnare.
    6. Grädda plättarna på medelvärme i flytande smör eller margarin och helst i gjutjärnspanna.
    7. Häll upp smeten med decilitermått – 1 dl per plätt. Pannan ska vara varm när du häller i smeten. Den ”stannar” till en liten plätt även om du använder en stor stekpanna. Försök inte platta ut plätten. Då blir den för tunn. Grädda 4–5 minuter på varje sida.
    8. Ringla sirap över plätthögen och servera med sylt eller färska bär

    Liknande recept

    5
    15 min
    2-4
    2
    4.3
    5 min
    1-2
    7
    4.3
    1 h 24 min
    4

    Kommentarer (1)

    stuffen 16 januari 2010

    Dessa var dom bästa plättorna vi någonsin har ätit. Barnens favorit rätt./ Mvh stuffen

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben