Västerbottenpaj

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 20 minuter

Västerbottenpaj är utmärkt som både huvudrätt och förrätt, eller som del i en buffé på till exempel bröllop. Pajen har en rund och enkel smak som fungerar till så gott som allt.

Ingredienser

  • 140 g smör eller margarin
  • 2 dl mjöl
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk ättika
  • 1 st gul lök
  • 1 msk smör att fräsa i
  • 200 g riven västerbottenost
  • 4 st äggulor
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • Salt
  • Peppar
  • Muskot
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Tärna fettet och fördela med mjölet. Häll i vattnet och ättikan och knåda hastigt till en smidig deg. Kavla ut den i en pajform (30 centimeter i diameter) och ställ kallt ett tag.
    2. Skiva löken tunt och fräs den i smör. Vispa ihop mjölken, äggulorna och grädden och tillsätt salt, peppar och eventuellt muskot. Förgrädda pajskalet i 15 minuter.
    3. Ta ut pajskalet och höj ugnstemperaturen till 200 grader. Sprid ut löken i botten och strö sedan över den rivna osten. Häll över äggstanningen och grädda till sist pajen i 35 minuter.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 15 min
    6-8
    2

    Kommentarer (1)

    anluk 21 juni 2009

    Toppbetyg. Hade den till midsommaraftons buffébord. Så underbart gott! Kommer garanteras återkomma här hemma.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben