Västerbottenpaj

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 2 timmar

Frigående höns kan ibland ge ägg med ovanligt gula äggulor, då behöver man inte använda gurkmeja för att pajen skall bli gul. Pajen går att frysa ner.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g margarin
  • 1 ägg
  • 2 krm salt
  • 2-3 msk iskallt vatten
  • Fyllning
  • 250 g riven Västerbottenost
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • ½ tsk salt
  • 1-2 krm cayennepeppar eller chili
  • 1 msk gurkmeja
  • Instruktioner

    1. Ställ in ugnen på 200 grader. Lägg ingredienserna för pajbotten i en matberedare med kniv. Använd pulsknappen tills degen blivit till en klump. Lägg degen in i en plastpåse och låt den vila i kylskåpet 1 tim.
    2. Tryck därefter ut den i en form med löstagbar botten 20 cm i diam. Förgrädda botten i nedre delen av ugnen i 200 grader 10-15 min. Lägg osten i en kastrull och häll grädden över, smält på svag värme och rör om. Vispa i ett ägg i taget. Smaka av med salt och cayennepeppar eller om du föredrar chili så använder du det. Häll i gurkmejan för att få en gulare nyans på pajen. Häll ostsmeten i pajskalet. Grädda i 20 min tills pajen stelnat och fått fin färg.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 15 min
    6-8
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben