Västerbottenspaj med ansjovis och spenat

Serverar: 8 portioner

Enkel att förbereda och alltid lika populär! Kvarg gör att bottnen inte smular sig. Denna paj kan du skära i bitar och äta som plockmat utan bestick.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 250 g kvarg, 10%
  • ½ dl flytande smör % rapsolja
  • ½ tsk salt
  • Fyllning
  • 2 msk olivolja
  • 200 g färsk spenat
  • 150 g riven västerbottensost
  • 125 g ansjovisfiléer (1 burk)
  • 3 ägg
  • 2 dl créme fraiche, 34%
  • 1 krm salt och nymald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Häll mjöl, kvarg, smör & rapsolja och salt i en bunke. Arbeta ihop till en elastisk deg med fingrarna och lägg degen i en plastpåse. Platta ut degen till en platta och lägg i kylen i 30 minuter.
    3. Tryck ut pajdegen i en form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader.
    4. Hetta upp oljan och stek spenaten mycket hastigt så att den blir mjuk. Lägg spenaten i pajskalet och strö över riven västerbottenost och den avrunna ansjovisen.
    5. Vispa ihop ägg och créme fraiche. Tillsätt salt och peppar och häll smeten i pajskalet. Grädda 25-30 minuter. Låt svalna och skär i bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben