Västerbottenspaj med grönt

Serverar: 10-12 portioner

Krispigt grönt förgyller västerbottenspajen med ost i både pajskal och fyllning.

Ingredienser

  • 125 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl finriven västerbottensost
  • ½ dl vatten
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Äggstanning
  • 4 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl finriven västerbottensost
  • Grönsaker
  • Ca 150 g broccoli
  • 5-6 gröna sparrisar
  • 1 röd paprika
  • 5-6 körsbärstomater
  • 1 dl babyspenat
  • Instruktioner

    1. Skär smöret i mindre bitar. Nyp ihop det med mjölet i en bunke till en grynig massa. Tillsätt ½ tsk salt och riven ost. Blanda väl.
    2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en jämn deg.
    3. Tryck ut degen i en pajform ca 28 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen ca 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Förgrädda pajskalet i ca 25 minuter. Låt svalna.
    6. Vispa ihop ägg, mjölk, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Strö ut den rivna osten i pajskalet. Häll på äggstanningen.
    7. Grädda mitt i ugn ca 15 minuter.
    8. Skär broccolin i buketter. Skär bort den nedre torra delen på sparrisen. Koka broccoli och sparris i lättsaltat vatten ca 1 minut. Häll av och kyl snabbt i kallt vatten.
    9. Dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor. Dela tomaterna. Skär spenaten i strimlor.
    10. Fördela grönsakerna över pajen och grädda ytterligare i ca 20 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben