Västerbottenspaj med saffran

Serverar: 20 portioner

Saffran ger en touch av jul och gör pajen uppiggande gul. Pajen kan med fördel göras någon dag i förväg så att smakerna får sätta sig.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt
  • 1 litet ägg
  • Fyllning
  • 3 ägg
  • 3 dl kaffegrädde
  • 1 paket saffran, ½g
  • 350 g västerbottensost
  • ½ tsk salt
  • Nymald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl, smör och salt till en grynig massa. Knäck i ägget och blanda snabbt ihop till en jämn deg. Tryck ut degen i en pajform eller en kakform med avtagbara kanter. Låt formen stå i kylen i minst 30 minuter.
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Täck kanterna med folie. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta bort folien.
    4. Vispa ägg, grädde och saffran lätt i en skål. Riv osten och rör ner i smeten. Krydda med salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalet.
    5. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills pajen stannat och fått fin färg. Låt pajen svalna något. Skär den sedan i fina små bitar och lägg upp på ett fat.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben