Vaniljcheesecake med karamelliserad hjortronkompott

Till botten smulas småkakor (drömmar) och kokosflingor och blandas med smör. Ovanpå hälls en härligt god vaniljfyllning.

Ingredienser

  • Botten
  • 2 dl kokos
  • 150 g drömmar (ca 13 st)
  • 50 g smör
  • Fyllning
  • 3 blad gelatin
  • 1 vaniljstång
  • 1+2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 275 g philadelphiaost (1 stor ask + 1 liten)
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • Karamelliserade hjortron
  • 1 dl råsocker
  • 200 g hjortron, färska eller frysta tinade
  • ½ dl vatten
  • Ev 1 tsk potatismjöl + 2 msk vatten
  • Instruktioner

    1. Börja med att göra botten. Blanda i matberedare drömmar och kokos och kör till fina smulor. Blanda i smöret och kör hastigt till en smulig massa.
    2. Tryck ut massan i en 24 cm rund form med löstagbar kant och ställ kallt.
    3. Gör fyllningen: Lägg gelatinbladen en stund i kallt vatten. Dela vaniljstången på mitten och snitta den på längden. Koka upp 1 dl av grädden, vaniljstång och socker i en liten kastrull och låt sjuda 1 minut.
    4. Ta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i den varma grädden. Smält gelatinbladen i den varma grädden.
    5. Blanda samman ost och matlagningsyoghurt, rör till en slät massa.
    6. Vispa resterande 2 dl grädde och vänd ned det i ost/yoghurtblandningen. Rör sedan i den något avsvalnade vaniljgrädden. Häll fyllningen i forman och kyl minst 3 timmar.
    7. Värm på medelvärme upp råsocker i en tjockbottnad kastrull. Passa noga, det går fort när sockret börjar smälta. När sockret fått bärnstensfärg, häll i hjortron och sedan vattnet och låt koka tills sockret löst sig, ca 2 min.
    8. För en lite fastare kompott red den med potatismjöl utrört i lite vatten. Serveras avsvalnad eller kall till cheesecaken.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben