Serverar: 8 portioner
Tid: 45 minuter
Persiljerötter och palsternackor är mycket lika varandra. Ett tips för att skilja dem åt är att titta på rotfästet. Persiljerotens rotfäste är något upphöjt mot blasten medan palsternackans rotfäste är lätt nedsjunket.
Koka quinoa enl anvisning. Sätt ugnen på 225° och smörj en djup ugnsplåt med 1 msk olivolja. Skala och skär rödbetor, persiljerötter och aubergine i tärningar om ca 1×1 cm. Lägg allt på plåten, ringla över 1 msk olivolja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Rosta i ugnen i 20 minuter. Skär rödlök i klyftor och lägg på plåten när 15 minuter återstår av grönsakernas tid i ugnen. Grovriv 2 äpplen och blanda med riven pepparrot och turkisk yoghurt i en skål. Blanda den kokta quinoan med de ugnsrostade grönsakerna i en stor skål. Tillsätt sockerärter. Blanda ihop 4 msk olivolja, äppelcidervinäger, honung, 0,75 tsk salt och 2 krm svartpeppar och häll över salladen. Skär varmrökt laxfilé i grova bitar och servera med quinoasalladen och äppelyoghurten.