Vindoftande skaldjurspaj

Serverar: 4-6 portioner

Den här spröda pajen doftar och smakar som en dröm. En läcker supérätt när du vill överraska med nåt alldeles extra.

Ingredienser

  • 200 g smör eller margarin
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 1/2 msk tjock grädde
  • 1 1/2 msk vatten
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • Fyllning
  • 200 g champinjoner
  • 500 g havskräftstjärtar
  • 300 g räkor med skal
  • 3 msk smör eller margarin
  • 2 tsk curry
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 dl tjock grädde
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Hacka samman matfett och mjöl till en grynig massa. Vispa ihop grädde, vatten, 1 ägg och salt och rör ner det i mjölmassan. Arbeta raskt ihop degen och låt den stå kallt 30 minuter.
    2. Skär champinjonerna i skivor. Tina havskräftstjärtarna, dela dem på längden och skala räkorna. Fräs champinjoner och kräftstjärtar i hälften av matfettet i en stekpanna.
    3. Dofta över curry, späd med vin och grädde och låt koka ihop några minuter. Rör ihop resten av matfettet med mjöl och klicka ner i pannan under omrörning. Tillsätt räkor och låt stuvningen svalna.
    4. Kavla ut degen. Klä en ugnssäker form, ca 28 cm i diameter med hälften av degen. Nagga den och häll i stuvningen. Vispa upp 1 ägg och pensla kanten. Täck med resten av degen och skär bort överflödig deg.
    5. Pressa ihop kanterna med en gaffel, pensla med ägg och garnera med degbitar. Skåra pajen på några ställen och grädda den i 200 grader, ca 30 minuter. Servera den varm med en god sallad till.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Jessika 21 januari 2008

    Jättegod! Den gjorde succé. Eftersom jag inte ville ha fyllningen lös så blandade jag i 2 ägg i stuvningen för att få den fastare.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben